Er is meer dan corona: hierover horen we al tijden niets (meer) in het nieuws<

Schade door Mijnbouw

Het coronavirus houdt ons nu al enkele maanden in de greep. Social media zijn niet meer te openen of er verschijnt een bericht over het inmiddels beruchte virus. De opening (en de rest) van het NOS Journaal staat dagelijks garant voor een nieuwe dosis coronanieuws. De dagelijkse talkshows? Eén en al corona. Op NPO 1 hebben ze nu zelfs besloten ook op zaterdag en zondag een uitzending te maken. En of je nu abonnee bent van de Telegraaf, de Volkskrant, het AD of NRC Handelsblad: op de voorpagina prijkt iedere dag weer een corona-update.

Logisch natuurlijk dat de media aandacht besteden aan dit virus. Het houdt immers niet alleen ons land, maar heel de wereld in zijn greep. De economie lijdt eronder, bedrijven vallen om, mensen zitten zonder inkomsten en ouders zitten met hun kinderen in hun kleine flatje opgescheept. Maar dat wil allemaal niet zeggen dat er verder helemaal niets meer gebeurt. En toch lijkt het daar verdacht veel op, als we de media mogen geloven. Maar wat missen we nu eigenlijk? Hieronder een aantal onderwerpen die tot voor kort het nieuws domineerde, maar waar we ineens niets meer horen.

De aardbevingen in Groningen

De penibele situatie in de provincie Groningen heeft de afgelopen jaren regelmatig het nieuws gedomineerd. De laatste maanden horen we echter niets meer uit het hoge noorden. Hoe staat het met de afhandeling van de schadeclaims? Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen? Nou, en of die er zijn. Alleen al in de maand maart meldde de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen al bijna 3.500 nieuwe schademeldingen. En dat terwijl het bezoekadres tijdelijk gesloten is en schademeldingen alleen telefonisch doorgegeven kunnen worden.

De rechtszaak tegen de tramschutter uit Utrecht

Herinnert u zich nog de zaak rondom de zogenoemde tramschutter in Utrecht? Gökmen T., die in maart 2019 het vuur opende op willekeurige passagiers van een Utrechtse tram, moest onlangs voor de rechter verschijnen. Hij toonde hierbij geen enkel respect voor de nabestaanden en de rechters. Nabestaanden lachte hij uit en een rechter wist hij zelfs te bespugen. Na meerdere zittingsdagen, waarop T. na misdragingen meerdere malen uit de rechtszaal verwijderd moest worden, werd hij op 20 maart jongstleden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Historisch lage benzineprijzen

Terwijl we met zijn allen thuis zitten, hadden we in deze tijd relatief gunstig met de auto de weg op gekund. Niet alleen rijden we met zijn allen minder hard door de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur, ook de literprijs voor benzine is de laatste maanden sterk gedaald. Waar we begin dit jaar nog rond de €1,65 tot €1,70 per liter betaalden, ligt de literprijs inmiddels op veel plaatsen lager dan €1,40. Dit is niet alleen een gevolg van de coronacrisis, maar ook (of vooral) van een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland, die daarom beide de oliekraan wagenwijd hebben opengedraaid.